Community Fire Station

Pinole Fire Station #74
Pinole, CA

The project involved the construction of a one-story, single bay fire house with living quarters. The goal was to provide emergency services personnel with an efficient, well-lighted work environment.

Plans were developed through extensive talks with city management and firefighters to identify the community’s needs.

It also addressed Pinole’s architectural pride and a small city’s budget restrictions.

The building front features 14-foot glass doors, allowing natural light to illuminate the interior including work benches.

The living area includes a kitchen and dining space as well as private bedrooms for each firefighter.

Emulating the neighborhood’s Queen Anne-style, the exterior reflects Pinole’s residential charm and park-like surroundings.